?

Log in

No account? Create an account
Det er ikke gull alt som glitrer [entries|archive|friends|userinfo]

informasjon : finner du her
arkiv : finner du her
den eldste journalen min : finner du her
og flickr'en min : den finner du her
Og her : finner du Epla-butikken min

[Feb. 27th, 11·11:52 pm]
27desember83

søndag 27.februar


20:55 Jeg spiste lite i går, og jeg har spist lite i dag. Jeg burde ha skjønt det. Jeg sydde videre på skjørtet som har hengt halvferdig på gjesterommet i et halvt år. Et skjørt av mammas gamle kjøkkengardin fra 90-tallet...eller var det mormors? Jeg tok ut to bokser med kongelige på lokket, fra den store posen fra mormor. Sysaker. Jeg tok også med en rød genser med glitter, som er stor nok til å bli omdøpt til kjole. Mormor. Den lukter mormor. Jeg klarer ikke å vaske den, og lukta setter seg fast i hendene mine.

Jeg har vært på kino med Lillesøster i kveld. Slik vi var, bare noen få dager etter mormor døde. Da jeg kom hjem, la jeg sammen klærne som lå på gjestesengen. Den røde genseren, omdøpt til kjole.

Det er så absurd. Mormor er helt borte. Forran graven som skal bære navnet hennes, mangler det gress som vitner om at urnen er satt ned. Urnen med asken fra mormors kropp. Mormors myke, grå hår. Mormors myke, verkende hender. Mormors gamle, svake ben. Hele mormors kropp er i den krukken, men lukten er her. Lukten er i alle tingene, og i den røde glitrende kjolen. Også innser jeg at det er to måneder siden hun sovnet inn, i morgen. For en måned siden ble jeg plutselig overveldet av savn. Og nå, to måneder etter hjertet hennes gav opp, smuldrer jeg opp.

Alt jeg husker er det lure smilet hennes når hun og jeg var lure og alle andre dumme. Uttrykket i ansiktet hennes de gangene jeg kom på overraskelsesbesøk. Begjæret i stemmen da hun snakket om sjømat. Klikket i peislighteren hun brukte til å tenne røyken med. Da hun ringte meg etter jeg hadde tattovert brystet mitt, og lurte på hvordan det hadde gått. Alle gangene hun ringte for å høre hvordan eksamenene hadde gått, og hvordan hun alltid sa at det kom nok til å gå helt bra, selv om jeg var sikker på jeg skulle stryke....hendene hennes.. huden hennes.. lukta hennes!

Hver gang jeg har savnet henne, har jeg funnet fred i alt som var vondt da hun levde. Takknemligheten for å slippe den dårlige samvittigheten for aldri å kunne gjøre nok. Takknemligheten for å slippe å høre at hun ville dø, og slippe å se at hun hadde det vondt... alt som ikke var bra. Også har tårene holdt seg borte. Nå virker det som om det vonde er i ferd med å falme, og det gode blir sterkere. Jeg husker ting igjen, som jeg ikke har husket siden samme dag de hendte. Og det svir i brystet, og det gjør vondt i hodet, og tårene presser seg ut slik at jeg må sitte sammenkrøket forran peisen å røyke to røyk for mye, mens jeg forsøker å puste. Ettehvert vil kanskje alt det vonde forsvinne, og bare det fine stå igjen. Da slutter det kanskje å gjøre vondt... eller så faller jeg fullstendig ifra hverandre... også får det bli bra igjen etterpå. Som mormor alltid sa; "Enten går det bra, ellers så går det øve".


Halloween
Bjørg og Kristine på 50-tallsfesten


ute med jentejuntaen


Thorbjørn
til meg


kjøkkenet


gjesterommetLinkReply

Comments:
[User Picture]From: apheliajenta
11-03-10 09:38 am (UTC)
Dette innlegget var bare så sårt og hjerterørende å lese.. Jeg er ikke et sekund i tvil om hvor glad du var, og fortsatt er, i mormora di. Mange klemmer!
(Reply) (Thread)
From: 27desember83
11-03-10 12:51 pm (UTC)
Takk <3
(Reply) (Parent) (Thread)
From: lenestol
11-03-10 11:57 am (UTC)
(jeg tror det blir bedre. tiden leger de fleste sår. min mormor er med meg hele tiden, jeg "ser" henne noen ganger, en blå jakke og krum rygg inne i en folkemengde, så er hun borte. en vinrød kåpe med hvite permanentkrøller på toppen, en liten liten gullfarget bil som hikster seg avgårde, jeg tror det er mormor men det er aldri det lenger. det stikker i hjertet hver gang men det er sjelden det kommer tårer nå, det kommer heller et smil. hun var så fin, mormor. det er derfor jeg tenker så mye på henne, "ser" henne, lukter henne og ikke glemmer henne.)
(Reply) (Thread)
From: 27desember83
11-03-10 12:52 pm (UTC)
<3
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: vatten
11-03-11 06:53 pm (UTC)
Du skrive så godt i denna posten at eg blir heilt fælen. Eg syns det e forferdeligt vanskeligt å forholda seg te død og at me myste dei me e gla i. Vil barra senda deg ein goe klem, eg.
Eg vett ikkje om det blir lettare, eller tyngre, det blir barra annerledes.
(Reply) (Thread)
From: 27desember83
11-03-11 07:37 pm (UTC)
Takk takk.. va godt å få det ut <3
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: sukkerkick
11-03-11 08:21 pm (UTC)
Det er så vondt at du har mistet mormoren din :( Jeg har også mistet mine så jeg vet hvor vanskelig det er..
Det var nok mormoren din som var innom og hilste på moren din da hun var på jobb. <3
(Reply) (Thread)
From: 27desember83
11-03-11 10:16 pm (UTC)
Jeg tror det :)
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: soulhaus
11-03-11 10:17 pm (UTC)

ach... honey... i have no words, but i very much wish i could give you a hug. ♥

(...and... wow. (did you buy or make that?))
(Reply) (Thread)
From: 27desember83
11-03-11 10:24 pm (UTC)
<3

(bought it at Ikea ;) )
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: soulhaus
11-03-12 03:34 am (UTC)
(damn, ikea is GOOD.)
(Reply) (Parent) (Thread)